SCULPTURAL DESERT PROJECT

When trying to name this project, the word “sculptural” kept coming to mind because so many of the design elements were soft and curvy, yet brutalist and geometric. Complimented by neutral, warm desert textures - we fittingly chose the name Sculptural Desert Project. 

 

Let's start with the entry - the entryway already had a chevron wood floor, creating definition and intimacy. We keep the entry simplistic, to allow it to balance the neighboring spaces. We added texture and a brutalist console table which added character to the space without overpowering it.  The feature that really draws you in is the plaster wall in the dining room. This was the second version we drew up for this wall, as our client really pushed our creativity. Essentially, we created a canvas out of the entire wall by framing, drywalling and plastering shapes at different depths, with hidden LEDs that are dimmable, giving the space an entire mood.  Moving into the living room - our clients really wanted a space that they could not only entertain in but also live and grow in as a family with two young kids. This space is also a central room of the entire great room, without any perimeter walls. This meant that every piece needed to look beautiful from all angles. We chose a black leather sofa to anchor the room and softened it with a thick, New Zealand wool terrazzo rug, wood nesting tables and classic mid-century lounge chairs. We also chose a more minimal side chair in a French blue with a boucle ball pillow, to bring in an unexpected pastel tone to play off the warmer colors in the room.

 

One of the most important requests from our clients was to add a wet bar  to their lounge so they could truly entertain, as well as have a separate “chill” space from their kids who may be in the main living room. This bar has to be one of the most iconic bars we have ever designed. From the black oak lower cabinetry to the deep emerald, marble-looking stone for the countertop and backsplash, to the custom round oak knobs on the uppers, the design is unforgettable. Another request from our clients was to make sure that the sink and faucet were blended into the design and not a focal point as soon as you walk into the space and I think we did just that. Another one of my favorite aspects of this room is the custom floor lamp with the terrazzo base that we designed specifically to fit the space - a Syfte Collective piece. The kitchen nook is one of the most playful spaces of this project! Between the table design, light fixture and custom pantry doors, each element brings a unique vibe to the room. Fun fact about this space - the original table we specified for this space ended up getting further backordered, so I sourced this travertine table base vintage and had a concrete top made for it. I truly believe that everything happens for a reason because now our clients have a one-of-a-kind piece that feels perfect for the space. We love finding creative solutions for our clients.

SCULPTURAL DESERT PROJECT

 

PRE-RENOVATION GALLERY